Chalek Juice: An alternative diet therapy of diabetes mellitus

Authors

  • Vinna Maulidha Yunianitamara Department of Nutrition, Poltekkes Kemenkes Palangka Raya, Indonesia
  • Erma Nurjanah Widiastuti Department of Nutrition, Poltekkes Kemenkes Palangka Raya, Indonesia
  • Cucu Rahayu Department of Nutrition, Poltekkes Kemenkes Palangka Raya, Indonesia
  • Agnescia Clarissa Sera Department of Nutrition, Poltekkes Kemenkes Palangka Raya, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.35898/ghmj-52939

Keywords:

An alternative diet therapy, Chalek Juice, Diabetes mellitus

Abstract

Not required.

References

Arsono, S. (2005). Diabetes Melitus Sebagai Faktor Risiko Kejadian Gagal Ginjal Terminal Tesis. Semarang: Program Pasca Sarjana Universitas Diponegoro.

Damayanti, S. (2015). Diabetes Mellitus & Penatalaksanaan Keperawatan. Yogyakarta: Nuha Medika

Fuangchan, A., Sonthisombat, P., Seubnukarn, T., Chanouan, R., Chotchaisuwat, P., Sirigulsatien, V., Ingkaninan, K., Plianbangchang, P., & Haines, S. T. (2011). Hypoglycemic effect of bitter melon compared with metformin in newly diagnosed type 2 diabetes patients. Journal of Ethnopharmacology, 134(2), 422–428. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.12.045

Gardiarini, P., Setyawati, R., Setyaningsih, A. (2018). Pengembangan Menu Berbahan Dasar Pare sebagai Menu Diet Khusus Penderita Diabetes Melitus di Rumah Sakit. SNITT-Politeknik Negeri Balikpapan. 263-268.

Hasibuan, D.C., & Manurung, D.M. (2020). Efektifitas Pare Terhadap Penurunan Kadar Gula Darah Pada Penderita Diabetes Mellitus Tipe II. Jurnal Kesehatan Ilmiah Indonesia, 5 (2), 68-73. http://dx.doi.org/10.51933/health.v5i2.318

Irawan, Dedi. 2010. Prevalensi dan Faktor Resiko Kejadian Diabetes Mellitus Tipe 2 di daerah Urban Indonesia (Analisa Data Sekunder Riskesdas 2007). Thesis: Universitas Indonesia.

Katmo dan Pramono, S. (2006). Tingkat Manfaat Dan Keamanan Tumbuhan Obat dan Obat Tradisional. Yogyakarta: Fakultas Farmasi UGM.

Martínez-Alarcón, D., Blanco-Labra, A., & García-Gasca, T. (2018). Expression of Lectins in Heterologous Systems. International journal of molecular sciences, 19(2), 616. https://doi.org/10.3390/ijms19020616

Ministry of Health of Republic of Indonesia. (2014). Situasi Dan Analisis Diabetes. Jakarta Selatan : Pusat Data dan Informasi.

Ministry of Health of Republic of Indonesia. (2018). Hasil Utama RISKESDAS Indonesia Tahun 2018. Jakarta: Kemenkes RI.

Ministry of Health of Republic of Indonesia. 2019. Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan RI Hari Diabetes Sedunia Tahun 2018. Jakarta: Kemenkes RI.

Rukmana, R. (2006). Budi Daya Pare. Yogyakarta: Kanisius.

Setiawan, Iwan Ade. (1993). Pare dan Labu. Jakarta: PT Penebar Swadaya.

Suiraoka, IP. (2012). Penyakit Degeneratif. Mengenal, Mencegah dan Mengurangi Faktor Resiko 9 Penyakit Degeneratif. Yogyakarta : Nuha Medika.

Tandra, H. (2013). Life Healthy With Diabetes (Diabetes Mengapa & Bagaimana?). Yogyakarta: Rapha Puslishing.

Published

2022-12-13

How to Cite

Yunianitamara, V. M. ., Widiastuti, E. N., Rahayu, C. ., & Sera, A. C. . (2022). Chalek Juice: An alternative diet therapy of diabetes mellitus. GHMJ (Global Health Management Journal), 5(2), 128–131. https://doi.org/10.35898/ghmj-52939