Chalek Juice: An alternative diet therapy of diabetes mellitus

Authors

  • Vinna Maulidha Yunianitamara Department of Nutrition, Poltekkes Kemenkes Palangka Raya, Indonesia
  • Erma Nurjanah Widiastuti Department of Nutrition, Poltekkes Kemenkes Palangka Raya, Indonesia
  • Cucu Rahayu Department of Nutrition, Poltekkes Kemenkes Palangka Raya, Indonesia
  • Agnescia Clarissa Sera Department of Nutrition, Poltekkes Kemenkes Palangka Raya, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.35898/ghmj-52939

Keywords:

An alternative diet therapy, Chalek Juice, Diabetes mellitus

Abstract

Not required.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arsono, S. (2005). Diabetes Melitus Sebagai Faktor Risiko Kejadian Gagal Ginjal Terminal Tesis. Semarang: Program Pasca Sarjana Universitas Diponegoro.

Damayanti, S. (2015). Diabetes Mellitus & Penatalaksanaan Keperawatan. Yogyakarta: Nuha Medika

Fuangchan, A., Sonthisombat, P., Seubnukarn, T., Chanouan, R., Chotchaisuwat, P., Sirigulsatien, V., Ingkaninan, K., Plianbangchang, P., & Haines, S. T. (2011). Hypoglycemic effect of bitter melon compared with metformin in newly diagnosed type 2 diabetes patients. Journal of Ethnopharmacology, 134(2), 422–428. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.12.045

Gardiarini, P., Setyawati, R., Setyaningsih, A. (2018). Pengembangan Menu Berbahan Dasar Pare sebagai Menu Diet Khusus Penderita Diabetes Melitus di Rumah Sakit. SNITT-Politeknik Negeri Balikpapan. 263-268.

Hasibuan, D.C., & Manurung, D.M. (2020). Efektifitas Pare Terhadap Penurunan Kadar Gula Darah Pada Penderita Diabetes Mellitus Tipe II. Jurnal Kesehatan Ilmiah Indonesia, 5 (2), 68-73. http://dx.doi.org/10.51933/health.v5i2.318

Irawan, Dedi. 2010. Prevalensi dan Faktor Resiko Kejadian Diabetes Mellitus Tipe 2 di daerah Urban Indonesia (Analisa Data Sekunder Riskesdas 2007). Thesis: Universitas Indonesia.

Katmo dan Pramono, S. (2006). Tingkat Manfaat Dan Keamanan Tumbuhan Obat dan Obat Tradisional. Yogyakarta: Fakultas Farmasi UGM.

Martí­nez-Alarcón, D., Blanco-Labra, A., & Garcí­a-Gasca, T. (2018). Expression of Lectins in Heterologous Systems. International journal of molecular sciences, 19(2), 616. https://doi.org/10.3390/ijms19020616

Ministry of Health of Republic of Indonesia. (2014). Situasi Dan Analisis Diabetes. Jakarta Selatan : Pusat Data dan Informasi.

Ministry of Health of Republic of Indonesia. (2018). Hasil Utama RISKESDAS Indonesia Tahun 2018. Jakarta: Kemenkes RI.

Ministry of Health of Republic of Indonesia. 2019. Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan RI Hari Diabetes Sedunia Tahun 2018. Jakarta: Kemenkes RI.

Rukmana, R. (2006). Budi Daya Pare. Yogyakarta: Kanisius.

Setiawan, Iwan Ade. (1993). Pare dan Labu. Jakarta: PT Penebar Swadaya.

Suiraoka, IP. (2012). Penyakit Degeneratif. Mengenal, Mencegah dan Mengurangi Faktor Resiko 9 Penyakit Degeneratif. Yogyakarta : Nuha Medika.

Tandra, H. (2013). Life Healthy With Diabetes (Diabetes Mengapa & Bagaimana?). Yogyakarta: Rapha Puslishing.

Published

2022-12-13

How to Cite

Yunianitamara, V. M. ., Widiastuti, E. N., Rahayu, C. ., & Sera, A. C. . (2022). Chalek Juice: An alternative diet therapy of diabetes mellitus. GHMJ (Global Health Management Journal), 5(2), 128-131. https://doi.org/10.35898/ghmj-52939

Plaudit

Share